Tervetuloa opiskelemaan teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa tai Quantum Technology -pääainetta!
Teknillisen fysiikan ja matematiikan (TFM:n) koulutusohjelma tarjoaa hakijalle vaihtoehdon teoreettisten yliopisto-opintojen ja teknillisten alojen välistä. Opetus on pohjimmiltaan perustieteellistä ja muita teknillisiä aloja teoreettisempaa: tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet haastaviin ja monipuolisiin tehtäviin tutkimuksen, tuotekehityksen ja talouden eri saroilla. Toisaalta esimerkiksi ei-teknillisiin fysiikan yliopisto-opintoihin verrattuna opiskelu on lähempänä käytännön sovelluksia ja yritysmaailmaa.
Quantum Technology (QT) on yksi Perustieteiden korkeakoulun englanninkielisen koulutusohjelman pääaineista. Se on sekoitus kvanttifysiikkaa, matematiikkaa, sähkötekniikkaa sekä ohjelmointia. Nämä aihealueet täydentävät toisiaan ja antavat erinomaiset valmiudet kvanttiteknologian alalla toimimiseen sekä erikoistumiseen. Kuten TFM, myös QT-opinnot ovat huomattavan teoreettisia verrattuna muihin teknillisiin aloihin.
TFM:n opiskelun ytimessä on mallien tekeminen sekä niiden analysointi ja kehittäminen. Pääaineesi mukaisesti tämä voi olla uusien energiamuotojen tutkimista, osakkeiden hintojen ennustamismallien kehittämistä tai vaikkapa uusien matemaattisten algoritmien keksimistä. QT:n opintojen aikana taas pääsee tutkimaan ja hiomaan kvanttiteknologian eri aloihin liittyviä taitoja laaja-alaisesti niin teoriassa kuin myös käytännössä. Näille tietotaidoille on paljon kysyntää sekä matematiikan ja (kvantti)fysiikan perustutkimuksessa että yritysmaailman puolella muun muassa analytiikassa, ohjelmistokehityksessä ja liikkeenjohdon konsultoinnissa.
TFM:n kandivaiheessa saat valita, keskitytkö fysiikan, matematiikan vai systeemitieteiden opintoihin, ja sekä maisterivaiheen pääaineissa on vielä enemmän vaihtoehtoja. Voit siis muokata tutkintosi täysin omien kiinnostuksen kohteidesi mukaisesti. QT:n kanditutkinto mahdollistaa jopa TFM:ää laajemman valikoiman maisterivaiheen pääaineita, joten siitä on helppo erikoistua oman kiinnostuksen mukaan.
Tärkein asia minkä tulet oppimaan näissä opinnoissa ei kuitenkaan ole mikään tietty fysiikan, matematiikan tai systeemitieteiden menetelmä. Sen sijaan saat jotain paljon yleishyödyllisempää – ongelmanratkaisu- ja soveltamiskykyä, analyyttisen mielen, sinnikkyyttä haastavienkin ongelmien edessä sekä luottamusta itseesi ja oppimiskykyysi.
Fyysikkokilta
Fyysikkokilta on teknillisen fysiikan ja matematiikan sekä Quantum Technology opiskelijoiden ainejärjestö, joka järjestää erilaisia tapahtumia, valvoo opiskelijoiden etua yliopistomaailmassa ja huolehtii uusien opiskelijoiden teekkarikasvatuksesta. Fyysikkokillasta löytyy jokaiselle jotakin, aina tanssimisesta näyttelemiseen ja sitsaamisesta shakin pelaamiseen. Lisätietoa killasta ja kaikista sen tarjoamista mahdollisuuksista löytyy tuoreimmasta fuksioppaasta.
Hyödyllisiä linkkejä (TFM):
Tarkat hakuohjeet sekä tietoa pääsykokeista ja aikaisempien vuosien pisterajoista: dia.fi
Virallisempaa tietoa pääaineesta löytyy Aallon nettisivuilta.
Opinto-oppaasta löydät kandivaiheen tutkintorakenteen ja kurssit: fysiikka ja matematiikka.
Hyödyllisiä linkkejä (QT):
Tarkat hakuohjeet löytyvät Aallon nettisivuilta
Virallisempaa tietoa pääaineesta löytyy Aallon nettisivuilta
Opinto-oppaasta löydät kandivaiheen tutkintorakenteen ja kurssit: Quantum Technology
Fyssalaisen terkut
“Matkani osaksi fyysikkokiltaa alkoi jo lukion ensimmäisen vuoden aikana, kun kiinnostuin vahvasti Aalto-yliopiston tarjoamasta Quantum Technology -pääaineen ohjelmasta. Tällöin päätin, että tätä pääainetta tulen varmasti opiskelemaan, koska se vaikutti nykyaikaiselta ja kehittyvältä teknologian alalta, joka soveltaa tuolloisia lempiaineitani – fysiikkaa ja matematiikkaa. En kuitenkaan silloin vielä tiennyt, että tulisin olemaan osa fyysikkokiltaa. Oikeastaan killan konsepti oli vielä täysin vieras.
Jo ensimmäisestä päivästä lähtien pääsin tutustumaan fyysikkokiltaan, sen yhteisöön ja yleisesti teekkariperinteisiin. Muistan, kuinka ensimmäisen päivän jälkeen tunsin itseni vahvasti tervetulleeksi kiltaan. Kaikki kiltalaiset olivat erittäin ystävällisiä ja avuliaita meille pikkufukseille, ja moni fuksi kuten vanhempikin opiskelija jakoi samat kiinnostukset, intohimon ja jopa huumorintajun kanssani. Fuksivuoden edetessä kiltatoiminta ja killan ihmiset ovat yhä lähentyneet sydäntäni. Olen löytänyt killasta vapaa-ajan harrastustoimintaa ja uusia ystäviä.
Ensimmäisen vuoden opinnot ovat tarjonneet ajoittain haasteita, toisinaan onnistumisen elämyksiä. Erityisesti QT-opiskelijana ensimmäisen vuoden aikana keskitytään lähinnä rakentamaan matemaattista perustaa pääaineen opintoja varten tulevina vuosina. Olemme kuitenkin hieman päässeet tutustumaan kvanttiteknologian aihealueisiin. Kaiken perusteella aiheet ovat hankalia, mutta riittävällä sinnikkyydellä ja opiskelulla ne ovat täysin hallitsettavissa. Hankalina hetkinä voi myös kääntyä kanssaopiskelijan puoleen ja pohtia pulmia yhdessä, mikä on ylivoimaisesti paras osa opiskelua. Kansainvälisen tutkinnon kruunaava piirre onkin se, kuinka tutustutaan ihmisiin monista erilaisista taustoista erilaisten ideoidensa kera ja kuinka heidän kanssaan ratkaistaan ongelmia. Erilaisuuksistamme huolimatta kaikkia meitä kuitenkin yhdistää suuri kiinnostus ja intohimo fysiikkaa ja matematiikkaa kohtaan.”
– Veeni (QT fuksi 2024)
“Mä päätin hakee fyssalle, koska matikka on ollut aina mun lempikouluaine ja myös fysiikka oli lukiossa kivaa. Teknilliset alat alkoi kiinnostaa jo lukion alussa ylitse muiden.
Alkuun on kerrottava pieni taustatarina. Odotin aina tosi paljon yliopistoaikoja, ja lukiossa ajattelin, että yliopistovuodet tulee olemaan parasta aikaa elämästä. Ja kovista odotuksista huolimatta näin on ollut! Super hauskaa ja ihan parasta. Fuksikurssit on ollut mielenkiintoisia ja oon päässyt opiskelemaan mistä tykkään. Odotan jatkoa, ja oman kiinnostuksen mukaan eli matikkapainotteisesti valittuja kursseja.”
– Jonna (TFM fuksi 2022)
Uratarinoita kiltalaisilta
Teknillisen fysiikan ja matematiikan sekä Quantum Technology opintolinjat tarjoaa erittäin monipuoliset työllistymismahdollisuudet tulevaisuudessa ja jo opintojen ohessa. Pääsetkin seuraavaksi lukemaan kahden opiskelijamme työurasta. Uratarinat ovat vain pieni siivu kaikesta siitä, mihin voit työllistyä sekä opintojen ohella että niiden jälkeen!
Pinja Helasuo
Aloitin tefyllä vuonna 2018, koska minua kiinnosti ymmärtää paremmin ympäröivää maailmaa ja sen lainalaisuuksia. Pääaineena fysiikka tuntui tarjoavan tähän parhaat vastaukset, olin myös aiemmin lukenut vuoden fysiikkaa Helsingin yliopistolla.
Pian opintojeni aikana huomasin, että halusin työlläni vaikuttaa energiamurroksen vauhdittamiseen ja ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Työskentelin tutkimusassistenttina New Energy Technologies -tutkimusryhmässä fysiikan laitoksella, jossa pääsin käsittelemään aurinkokennoja ja niiden integroimista vaatteisiin. Olin hyvin kiinnostunut uusiutuvista energiamuodoista sekä jonkin verran reaktorifysiikasta, ja valitsin mahdollisimman laajasti aiheisiin liittyviä kursseja kandi- ja maisterivaiheessa.
Pääsin vuonna 2023 tekemään diplomityön St1:llä sähkömarkkinoihin ja uusiutuvaan vetyyn liittyen, ja valmistuin yliopistosta keväällä 2024. On ollut mielenkiintoista päästä soveltamaan omia taitoja työelämässä – ja onpa fyysikolle ollut myös hyötyä niistä muutamasta systiksen kurssista, mitä tuli tehtyä! Opinnot valmistivat omaksumaan monimutkaisiakin asioita nopeasti, josta on ollut suuresti hyötyä uutta tietoa hahmotellessa. Oppiminen ei ole koulun penkille loppunut, päinvastoin!
Mutta paras vinkkini tässä vaiheessa opintoja aloittavalle on nauttia kesästä ja alkavista opiskeluista – töistä ehtii nauttia myöhemminkin!
Iago Rossetto
Hei, mä oon Iago! Valmistuin Quantum Technology -kandiohjelmasta 2024, ja olen nyt töissä SemiQonilla. He kehittävät kvanttiprosessoreita spin kubiteista piisiruissa, mutta myös lyhyemmän aikavälin projekteja, kuten todella pienitehoisia transistoreita. Aloitin SemiQonilla kesällä 2024 kesäharjoittelijana ja olen sen jälkeen jatkanut osa-aikaisena samalla kun opiskelen maisterin tutkintoani. Työni on laitemallinnusta ja simulointia, jossa pääsen käyttämään teoreettisia ideoita (toivottavasti) ymmärtääkseni tai ennustaakseni kokeellista dataa.
Kuulin SemiQonista ensimmäistä kertaa uutisartikkelissa, kun se perustettiin 2023. Melkein vuotta myöhemmin he olivat osallistumassa killan järjestämään urapajaan. Esitelmä oli todella mielenkiintoinen ja päätin lähettää avoimen hakemuksen. Ylipäänsä on mahtavaa olla osa näin aktiivista ja opiskelijoitaan tukevaa kiltaa, voin ehdottomasti suositella tämän kaltaisia tapahtumia.
Yksi suosikki asioistani Aallossa on lyhyt etäisyys yrityksiin, kuten SemiQon ja yliopiston tutkimuslaitoksiin. Esimerkkinä minulla oli mahdollisuus työskennellä opetusassistenttina ja tutkimusassistenttina ennen tämän hetkistä työtäni. Täällä on hyvä tasapaino yritysten, yliopiston ja valtion rahoituksen välillä, joka kannustaa opiskelijoita osallistumaan ja laittamaan opitut asiat käytäntöön. Riippumatta siitä suunnitteletko täällä opiskelemista vai oletko jo teekkari, pidä avoin mieli! Jos uusi mahdollisuus antaa vähän perhosia vatsanpohjalle, olet oikella tiellä.
Rikhard W. Ranta
Aloittaessani teknillisellä fysiikalla ja matematiikalla (TFM) en tiennyt yhtään millaiseen yliopistoelämään olin astumassa. Opintorutiiniin tottuminen ei ollut minulle aluksi helppoa, enkä vielä ensimmäisen vuoden jälkeen ollut varma mitä haluaisin todellisesti opiskella, jopa pohdin alan vaihtamista. Näin jälkikäteen ajatellen tiedän tehneeni oikean valinnan pysyä tällä alalla, sillä opinaiheiden ja kiltaelämän puitteista olen löytänyt itselleni juuri sopivan kasvuympäristön. Päädyin TFM-kandidaatin tutkinnon jälkeen valitsemaan kvanttiteknologioihin ja materiaalifysiikkaan keskittyvän fysiikan maisteripääaineen. Näiden opintojen aikana pääsin syventämään osaamistani, ja soveltamaan sitä täysin uusiin aiheisiin, kuten useamman kappaleen kvanttifysiikkaan, neutronireaktorisimulaation ohjelmointiin alusta alkaen sekä suprajohteiden fysiikkaan ja hyödyntämiseen tekniikassa. Teknillisen fysiikan tutkinto tukee laajasti myös muiden alojen tarpeita, joten työpaikan voi löytää jopa mitä epätyypillisimmästä paikasta.
Työurani alkoi Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitoksella, jossa kandidaatin tutkinnon ohella tutkin uusiutuvia energiateknologioita, joka tutustutti minut puolijohteiden maailmaan. Huomasin kiinnostukseni keskittyvän vähemmän suuriin energiajärjestelmiin ja enemmän itse laitteiden toimintaan, erityisesti puolijohteisiin. Kiinnostukseni vei minut tutkimaan kvantti- ja avaruusteknologiaan soveltuvia muistikomponentteja Tampereen yliopiston sähkötekniikan laitokselle. Työni puolesta pääsin yliopistolla tekemään laskennallista simulaatiota materiaalille, jonka fysiikkaa on vaikea ennustaa, sekä optimoimaan uudenlaisten suprajohtavien muistikomponenttien toimintaa.
Monesti yliopistotutkimuksesta saattaa saada epätodellisen näkemyksen, että työkuvasta puuttuu käytännönläheisyyttä ja todellista kokemusta sovellusten käyttöönotosta. Teknillisen alan tutkimukseen kuuluu vahvasti mukaan käytännönläheisyys, sillä projektit tehdään usein yhdessä yrityksien kanssa, tavoitteena saada todellinen käytännön lopputuote, joka voidaan monistaa yhteiskunnalle hyödykkeeksi. Tutkijana pääsee myös usein tehokkaasti vaikuttamaan omiin tutkimusaiheisiinsa, joten työtehtävän voi mukauttaa itselleen kiinnostavaksi. Yliopistolla myös jatko-opintojen suorittaminen toteutuu luonnollisesti.