1. Yleistä
Fyysikkokilta pyrkii toiminnassaan edistämään kestävän kehityksen mukaisia tavoitteita. Kestävyysohjeen tarkoituksena on edistää erityisesti ekologista kestävyyttä ja kotimaisuutta. Kestävyysohje nojautuu pitkälti AYY:n kestävän kehityksen ohjeistukseen sekä jo vakiintuneisiin toimintatapoihin Otaniemeläisessä opiskelijakulttuurissa.
2. Ruoka ja juoma
Fyysikkokillan järjestämissä tapahtumissa pyritään huomioimaan tarjoiltavien ruokien ja juomien alkuperä sekä ympäristövaikutukset. Fyysikkokilta ei tarjoile tilaisuuksissaan lihaa, poislukien kotimainen riista, kala, ja hyönteiset. Tarjoiltavien tuotteiden valinnassa suositaan täysin kasviperäisiä ruokia ja juomia.
2.1. Kasvikset
Hyviä kasviproteiinien lähteitä ovat esimerkiksi pavut, linssit, seitan, tofu, kaura, soija, kvinoa ja sienet. Kasvisten osalta suositaan kotimaisia sesongin kasviksia, joita voi löytää esimerkiksi Satokausikalenterista.
2.2. Kala
Jos tarjoiltavaksi valitaan kalaa, suositaan lähivesien ja järvien pikkukalaa. Kalan valinnassa voi tukeutua WWF:n kalaoppaseen.
2.3. Maitotuotteet
Maitotuotteet pyritään korvaamaan kasviperäisillä vaihtoehdoilla. Jos maitotuotteita päädytään käyttämään, suositaan kotimaista luomutuotantoa.
2.4. Kananmunat
Kananmunien käyttöä pyritään välttämään, mutta tarvittaessa suositaan luomumunia.
Vinkki:
Usein leivonnassa kananmunan voi jättää vain pois ja resepti toimii silti hyvin, esimerkiksi lettutaikinassa. Myös täysin vegaanisia reseptejä löytyy helposti internetistä.
2.5. Hävikin minimointi
Ennen ruuan ostamista tarkistetaan, löytyykö raaka-ainetta jo valmiiksi killalta. Kiltahuoneelta ja killan varastolta löytyy usein esimerkiksi mausteita ja kuivia ruoka-aineita. Varastolle pääsyä voi pyytää IE:ltä. Ruokaa pyritään valmistamaan vain tarvittava määrä. Tämän toteuttaminen käytännössä on kuitenkin välillä vaikeaa, joten ylimääräinen ruoka jaetaan osallistujille tai avoimesti kaikille hyödyntämällä esimerkiksi ilmaisen ruoan jakamiseen tarkoitettuja Telegram-ryhmiä. Ylijäämäruualle pyritään ensisijaisesti keksimään jokin muu ratkaisu, kuin roskikseen heittäminen.
2.6. Juomat
Suositaan täysin kasvisperäisiä juomia sekä luomu- tai muuten ekologisesti tuotettuja vaihtoehtoja, kuten Vihreä valinta- tai Eettinen-merkin omaavia. Kaiken tapahtumissa tarjottavan alkoholin tulee olla Suomesta ostettua.
3. Hankinnat
Kaikissa hankinnoissa pyritään harkitsemaan, onko hankinta varmasti tarpeellinen, vai voisiko tarpeen täyttää esimerkiksi lainaamalla tai vuokraamalla. Suositaan kierrätettynä ostettuja hankintoja, ja uutena ostettaessa laadukkaita ja suomalaisia tuotteita.
3.1. Sisustus ja tavarahankinnat
Kun killalle ostetaan uutta omaisuutta, pyritään suosimaan mahdollisimman lähellä valmistettuja tuotteita. Uusia tavaroita ostettaessa pyritään panostamaan tuotteiden laatuun. On hyvä selvittää, onko tuotetta mahdollista löytää hyvälaatuisina myös käytettynä esimerkiksi kierrätyskeskuksista tai nettikirpputoreilta. Mahdollisuutta korjata rikkinäiset tai kuluneet tuotteet on hyvä harkita. Joidenkin tavaroiden elinikää on myös mahdollista pidentää hyvällä huolenpidolla, esimerkiksi laminoimalla lautapelien ohjeet.
3.2. Hankinnat tapahtumanjärjestämisessä
3.2.1. Roskat ja kierrättäminen
Isoissa tapahtumissa, esimerkiksi sitseillä, tulee paljon roskaa, joten tämän roskan määrän minimoimiseen ja kierrätettävyyteen tulee kiinnittää huomiota. Suunnittelemalla etukäteen pystyy vaikuttamaan roskan määrään ja laatuun, ja tapahtumapäivänä käyttämällä hieman enemmän energiaa pystytään roskaa kierrättämään enemmän.
Vinkki:
Jo tapahtuman valmistelussa kannattaa selkeästi asettaa roskikset eri jätetyypeille valmiiksi, jotta kiireen tullen ne löytävät oikeaan roskikseen eivätkä päädy sekajätteeseen.
3.2.2. Koristeet
Koristeita suunniteltaessa voi vaikuttaa roskan määrään paljon. Koristeiden olennaisuutta on hyvä miettiä ja koristeiksi valitaan mieluummin asioita, joita ei tarvitse käytön jälkeen heittää roskiin. Erityisesti kaikkia kertakäyttöisiä muovikoristeita tulisi välttää. Hyviä koristeita ovat valot, joita voi käyttää useasti, sekä suomalaiset kasvit ja leikkokukat.
Vinkkejä:
- Tapahtuman teemaan liittyen usein koristeiksi sopii joitakin esineitä, joita voi tuoda esimerkiksi järjestäjien kotoa.
- Usein koristeita, esimerkiksi Smökin katon harsoja, voi myös sopia käytettäväksi useassa peräkkäisessä tapahtumassa, mikä vähentää roskan määrää. Tällöin kannattaa sopia muiden samassa tilassa lähipäivinä tapahtumaa järjestävien kanssa, voisiko koristeissa tehdä yhteistyötä.
3.2.3. Astiat
Astioissa suositaan oikeita astioita kertakäyttöisten sijaan. Jos kertakäyttöastioita käytetään, pyritään valitsemaan pahvisia ja biohajoavia muovisten sijaan. Esimerkiksi sitseillä pyrittäisiin keräämään tarpeeksi puhtaat pahviastiat erikseen kierrätettäväksi siivouksen yhteydessä.
3.3. Painotuotteet
Kiltavaatteita sekä muita kiltatuotteita tilatessa pyritään suosimaan suomalaisia ja Suomessa tuotettuja, tai mahdollisimman lähellä tuotettuja tuotteita. Paperituotteissa valitaan yritys, joka painaa tuotteet Suomessa tai mahdollisimman lähellä, minkä lisäksi suositaan FSC-sertifikaatin tai vastaavan merkinnän saanutta vaihtoehtoa.
4. Vuosijuhlat
Vuosijuhlia järjestettäessä pyritään tavarahankinnoissa ja koristelussa suosimaan samoja periaatteita kuin muidenkin tapahtumien järjestämisessä. Sekä pyydettävien että annettavien vuosijuhlalahjojen osalta suositaan aineettomia tai kierrätettyjä lahjoja.
5. Matkustaminen
Matkustettaessa suositaan lähtökohtaisesti maata pitkin matkustamista, jonka osalta pyritään käyttämään julkista liikennettä. Lentämisen ja laivamatkustamisen tarpeellisuus arvioidaan jokaisen matkan kohdalla erikseen.
5.1. Maata pitkin matkustaminen
Maata pitkin matkustaminen on lähtökohtaisesti ympäristöystävällisin matkustusmuoto. Ensisijaisesti suositaan julkista liikennettä. Suuremmalle ryhmälle matkaa varatessa suositaan tilausajoa tai junaa. Mikäli matkustetaan yksityisautolla, suositaan kimppakyytejä.
5.2. Laivamatkustaminen
Mikäli laivamatkustuksen tarvetta esiintyy, pyritään valitsemaan ekologisempia lauttavaihtoehtoja. Suositaan laivoja, jotka käyttävät uusiutuvia tai ympäristöystävällisempiä energiamuotoja kulkemiseen.
5.3. Lentomatkustaminen
Lentomatkustamista tulisi ensisijaisesti välttää, sillä lentomatkustaminen on ympäristön kannalta kuormittavin matkustusmuoto. Mikäli kohteeseen on lennettävä, suositaan suoria lentoja Finnairin kautta. Pyritään välttämään halpalentoyhtiöitä. Kevyemmät matkatavarat, kuten ainoastaan käsimatkatavaroilla matkustaminen, myös minimoi päästöjä. Lentomatkustamisesta syntyvien päästöjen kompensointia pyritään selvittämään tulevaisuudessa.
Raadilla on oikeus muokata kokouksissaan ohjetta niin, että sisältö ja pääpiirteet pysyvät samana, esimerkiksi päivittää linkkejä tai lisätä vinkki-kohtia.